sierpnia 06, 2017

Coś dla łasuchów - tarta z borówkami!

Uwielbiam lato! Zwłaszcza z tego powodu, że pod ręką są świeże owoce i warzywa! Warto dodawać je do ciast i deserów. U nas na podwieczorek (i nie tylko) rekordy popularności bije tarta z borówkami i białą czekoladą :)
 
tarta przepis

Tarta z białą czekoladą i borówkami


Składniki:
  • mąka - 2 szklanki 
  • cukier puder - 2 łyżki 
  • żółtko - 2 sztuki 
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie 
  • woda - 3 łyżki 
  • biała czekolada - 2 opakowania 
  • serek mascarpone - 1 opakowanie 
  • borówki amerykańskie - 300 gramów 
  • skórka z limonki - 1 sztuka 
  • cukier puder - 1 opakowanie 
  • liście świeżej mięty - 1 pęczek 

Sposób przygotowania:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę. Dodaj żółtka.  Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.  Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.

Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki I listkami mięty.

5 komentarzy:

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger