września 11, 2017

Domowa drożdżówka nie tylko dla ucznia

Jakiś czas temu drożdżówki znalazły się na cenzurowanym - bo za słodkie, za tłuste, za kaloryczne i w ogóle jakieś takie za... Nie przepadałam za drożdżówkami, dopóki nie trafiłam na ten przepis!

przepis na domową drożdżówkę
 


Sprawdzony przepis na domowe drożdżówki z serem i śliwkami


Składniki:


  • 450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego (Ja skorzystałam z serka Mój Ulubiony)
  • 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • szczypta mielonego kardamonu 
  • 250 g mleka 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 80 g miękkiego masła 
  • 500 g mąki 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 żółtka ( białka zostawić do posmarowania)

Drożdżówki domowe - wykonanie



Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło, mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem, a na wierzchu układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki ok. 15-20 minut w 190 stopniach C.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Seeeer, śliwki!!!! Zapisuję przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wydaje się prosty, a ja nigdy sama nie próbowałam robić drożdżówek. Muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też raczej z tych, co nie za bardzo ogarniają wypieki :) Ale ten przepis jest prosty i szybki :)

      Usuń
  3. Wygladają przepysznie, uwielbiam świeże drożdżówki, ale te dobrej jakości. Sama ostatnio zrobiłam ciasto ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger