września 01, 2017

Omlet z płatkami - rewelacyjny przepis na śniadanie!

Śniadanie to podstawa. Powinno być sycące i dawać energetycznego kopa na cały dzień. Śniadanie nie musi być skomplikowane, powinno być jednak wartościowe. Przedstawiam Wam przepis na puszysty omlet z płatkami cynamonowy



puszysty omlet



POTRZEBUJESZ:
  • 1 szklanka płatków Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego (może być też jogurt lub mleko)
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • do przybrania: dżem, owoce, bakalie – co kto lubi…
  • ½ łyżeczki nasion chia

DO DZIEŁA!

Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy piana będzie niemal sztywna, dodaj do niej żółtka i całość lekko wymieszaj. Ubijanie najpierw białek nie jest konieczne, ale to jedyny sposób na uzyskanie naprawdę puszystego omletu. Serek homogenizowany (w proporcjach 2 łyżki na 2 jajka) zmieszaj z masą jajeczną, a następnie dodaj jeszcze dużą łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, a następnie delikatnie wylej na patelnię z uprzednio roztopionym masłem (ok. pół łyżeczki) i ułóż płatki Lubella Mlekołaki Cinis Gwiazdki. Wzór z uśmiechniętą buzią czy kwiatkiem na pewno umili śniadanie Twojemu dziecku. Omlet smaż przez 4 minuty na niewielkim ogniu, przerzuć na drugą stronę (możesz przełożyć go na pokrywę patelni i potem na odwróconą patelnię, wtedy najmniej prawdopodobne, że się rozpadnie) i smaż jeszcze 2 minuty.

2 komentarze:

  1. Takich płatków jeszcze nie jadłam. Ciekawy pomysł. Ja dodam do tego jeszcze cynamonu i startych jabłek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast płatków z cynamonem, mogą być zwykłe płatki i cynamon :)

      Usuń

Podobał Ci się tekst? Zostaw swój komentarz

Copyright © 2016 Mama na wypasie , Blogger